SEL – újragondolt nevelés

Biztonságos felnőttet nevelni – ahogy eddig tettük

A modern oktatás megszületés óta (1850-60-as évek) az oktatás célja biztonságos, a közösség és az állam számára jól hasznosítható állampolgárok nevelése volt. A biztonságos felnőtt kevésbé hajlamos devianciákra, a bűnelkövetésre, és képes önmagát a közösség szolgálatába állítani, az ország/ nemzet értékeit sajátjának vallja és tovább akarja adni a fiatalabb generációk számára. Egy felnőtt akkor hasznos, ha tud írni/ olvasni/ számolni, képes önállóan tanulni, és bonyolult ismereteket a gyakorlatban hasznosítani.

Ezeket az eredményeket ma is tömeges oktatással kívánjuk elérni, ahol az egyén már gyermekként megtanul alárendelődni másoknak, igazodni a közösség igényeihez. E közegben a gyerekek személyes szükségleteinek kielégítése akadályokba ütközik, és a felnőttek általában nem tolerálják a kielégítésükre tett kísérleteket. Sokkal nagyobb súlyt kap a pillanatnyi eredményesség, mint a hosszú távú fejlesztés, az élethosszig tartó tanulás. A motivációs erőt mások elismerésére való vágyakozás, a büntetéstől és kudarctól való félelem, valamint a közösségből való kirekesztődés elkerülésének vágya adja.

Egészséges felnőttet nevelni – az érzelmi intelligencia fejlesztése

Ha a hangsúlyt az egyén hasznosságról az egészségére helyezzük át, megváltoztatjuk az oktatás kontextusát. Az egyén oldaláról nézve az iskola sokkal inkább egy önfejlesztést segítő közeg, mintsem a tárgyi tudás megszerzésének helye.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése nem tantárgyként, önálló foglalkozásként tapad hozzá a meglévő oktatási gyakorlathoz. Amint az érzelmi intelligencia fejlesztése célként jelenik meg egy iskolában, át fogja szőni az ott dolgozók és odajárók hétköznapjait a tantermi óráktól a spontán folyosói beszélgetésekig. Sőt, alapvetően hatást fog gyakorolni az ide járó gyerekek családjaira, szüleire.

Az intézmény működése idővel egyre inkább a hozzá kapcsolódó gyerekek és felnőttek harmonikus kapcsolatát, együttélését fogja szolgálni. A tanulmányi eredmények, sikerek pedig e jólét eredményeként születnek majd meg.